بکلایت تلویزیون چیست

بکلایت تلویزیون چیست ؟

بکلایت (Backlight) یا نور پس زمینه در تلویزیون‌های LED به کار رفته است. وظیفه آن روشنایی و تامین نور برای نمایش تصاویر روی صفحه نمایشگر می‌باشد. در تلویزیون های قدیمی از لامپ های فلوئورسنت (CCFL) که مصرف و گرمای بالایی داشت استفاده می‌شد اما با پیشرفت تکنولوژی مهتابی یا فلورسنت جای خود را به led bar داد که با افزایش کیفیت همراه بود. ال ای دی بار یا همان بک لایت یکی از اجزای اصلی تلویزیون می‌باشد که اگر دچار ایراد شود صفحه تاریک می‌شود که در ادامه مطلب به آن می‌پردازیم.

رنگ، وضوح و کنتراست تصاویر بسته به نوع و جنس بک لایت دارد.

LED LCD
بکلایت  مهتابی

 

 

انواع بکلایت تلویزیون:

1) CCFL

2) LED BAR

3) Mini LED

4) Micro LED

5)  OLED

6) QLED

CCFL : مخفف Cold Cathode Fluorescent Lamp می‌باشد. در تلویزیون های ال سی دی قدیمی به عنوان لامپ مهتابی شناخته می‌شود که برای تولید نور پس زمینه از آن استفاده می‌شود. این نوع لامپ کیفیت پایین تر و مصرف برق بیشتری دارد که در بعضی از تلویزیون ها تعداد آن 12 تا 14 عدد می‌باشد. کیفیت تصویر پایین و طول عمر کوتاه آن از معایب شناخته شده ccfl میباشد.

Led Bar : مخفف Light Emitting Diode است. انواع مختلفی دارد و با کیفیت بیشتری نسبت به ccfl در بازار عرضه شده است. در تلویزیون های ال ای دی وظیفه روشنایی نمایشگر صفحه به عهده بکلایت های led می‌باشد. در ادامه مطلب به انواع آن می‌پردازیم.

Mini Led : تعداد ال ای دی بیشتر و کوچکتری دارد. به دلیل تعدد بالای ال ای دی در صفحه نمایشگر تصویر نهایی یکنواخت تر می‌باشد. mini led نسبت به oled عمر طولانی تر دارد. کاربرد آن بیشتر در مانیتور‌های گیمینگ  و دستگاه های پرتابل است.

Micro Led : هر پیکسل یک ال ای دی که به تنهایی رنگ و نور را تولید می‌کند. در این نوع فناوری پیکسل ها مستقل هستند و اندازه led ها بسیار کوچک می‌باشد. کنتراست در این نوع به صورت عجیبی بالاست و طول عمر آن بسیار بالاتر است. به دلیل هزینه تولید بالا در محصولات محدودی مانند ساعت های هوشمند، نمایشگر تبلیغاتی و ... مشاهده می‌شود.

Oled : مخفف Organic led می‌باشد. این فناوری با استفاده از مواد شیمیایی بر پایه کربن، تولید نور، رنگ و تصویر هایی با کیفیت بالا کار می‌کند. ضخامت بسیار کم و کیفیت بالا وجه تمایز این نوع فناوری است. خرابی در این نوع led بسیار بالا می‌باشد که در اغلب مواقع غیز قابل تعمیر می‌باشد. روشنایی پایین تر نسبت به مینی و میکرو ال ای دی قابل مشاهده است که کیفیت بسیار بالا آن این ضعف را جبران می‌کند. بسیاری از محصولات ال جی و سونی مدل های بالا از این نوع فناوری استفاده میکنند.

Qled : مخفف Quantum led می‌باشد. بر خلاف oled نیاز به بک لایت دارد. لایه کوانتومی باعث می‌شود رنگ ها به صورت دقیق تری نمایش داده شوند. برای استفاده در محیط های کم نور به دلیل روشنایی بالا، این فناوری مناسب است.  در oled به دلیل استفاده از مواد ارگانیک که عمر کمتری دارند پیکسل سوختگی بیشتری نسبت به Qled مشاهده می‌شود. یکی از ضعف های این مدل وابستگی به بک لایت می‌باشد. اکثرا در تلویزیون های tcl و سامسونگ در رده های بالا این نوع مشاهده می‌شود.

انواع بکلایت LED:

بک لایت های ال ای دی به 3 دسته تقسیم می‌شوند که اساس این طبقه بندی به دلیل نحوه قرارگیری دیود ال ای دی در پشت یا اطراف صفحه نمایشگر می‌باشد.

1) Edge Led

2) Direct Led

3) Full Array Led

Edge Led: دیود فقط در لبه بالا و پایین یا کناره‌ها قرار دارد و نور به واسطه‌ی صفحه ای که دیفیوزر (Diffuser) نام دارد، به پنل تلویزیون منتقل می‌شود. مصرف انرژی پایین و هزینه مقرون به مصرفه از مزیت‌های این روش می‌باشد. ال ای دی های edge را می‌توانید در تلویزیون هایی که باریک هستند مشاهده کنید.

Direct Led: دیود در پشت صفحه به صورت یکنواخت و سراسر پخش شده است و نور مستقیم می‌تابد. ضخامت بیشتری نسبت به ال ای دی لبه دار دارد. کنتراست بهتر و روشنایی یکدست تری نسبت به مورد اول مشاهده می‌شود.

Full Array Led: دیودها به صورت شبکه ای و با تعداد زیاد در پشت پنل قرار دارند.  لوکال دیمینگ (Local Dimming) در این مدل استفاده می‌شود که باعث بهبود کنتراست می‌شود. لوکال دیمینگ یعنی نور ازهر قسمتی از پنل قابل کنترل است. در این نوع بکلایت میتوان نور را در هر ناحیه خاموش روشن و کنترل کرد. از نظر کیفیت تصویر شباهت به مدل oled دارد.

اگر جهت برطرف کردن مشکل « بک لایت تلویزیون » خود به کمک تعمیرکار نیاز دارید، همین حالا درخواست تعمیرات خود را به صورت آنلاین ثبت کنید تا متخصصان حرفه ای و با تجربه امداد برتر در سریعترین زمان ممکن، جهت هماهنگی با شما تماس حاصل فرمایند.:

درخواست خود را ثبت کنید

اشتراک گذاری

نظرات کاربران

تصویر امنیتی